Χωρική αντίληψη
Γνωστική ικανότητα
Αξιολογεί τη χωρική αντίληψη σου και άλλες γνωστικές δεξιότητες.
Αναλύει τα αποτελέσματα με νευρογνωστικά τεστ.
Εκπαιδεύει και ενισχύει την χωρική αντίληψη σου και άλλες γνωστικές λειτουργίες. Δοκίμασε το!
Η χωρική αντίληψη είναι η ικανότητα των ανθρώπων να γνωρίζουν τη σχέση τους με το περιβάλλον στο χώρο γύρω τους (εξωδεκτική διαδικασία) και τους εαυτούς τους (εσωδεκτική διαδικασία.Η χωρική αντίληψη σχηματίζεται από δύο διαδικασίες, τις εξωδεκτικές, οι οποίες είναι αυτές που χτίζουν αναπαραστάσεις του χώρου μας μέσω των αισθήσεων, και τις εσωδεκτικές διαδικασίες, οι οποίες είναι αυτές που χτίζουν αναπαραστάσεις σχετικά με το σώμα μας, όπως η θέση ή ο προσανατολισμός. Ο χώρος είναι αυτό που μας περιβάλλει: τα αντικείμενα, τα στοιχεία, οι άνθρωποι, κλπ. Ο χώρος επίσης αποτελεί ένα μέρος της σκέψης μας , δεδομένου ότι εκεί όπου συγκεντρώνουμε όλα τα δεδομένα από την εμπειρία μας. Για να πραγματοποιήσουμε μία καλή πληροφορία σχετικά με τις ιδιότητες του περιβάλλοντος, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν δύο συστήματα.
Όταν μιλάμε για χωρική αντίληψη, συνήθως εννοείται ο «χώρος» που μας περιβάλλει: τα αντικείμενα, τα στοιχεία, οι άνθρωποι, κλπ. Ωστόσο, ο χώρος είναι επίσης μέρος της σκέψης μας , διότι είναι όπου θα συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία της εμπειρίας που έχουμε ζήσει.
Μία καλή χωρική αντίληψη μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τη διαθεσιμότητα του περιβάλλοντός μας και τη σχέση μας με αυτό. Η χωρική αντίληψη είναι, επίσης, να κατανοήσουμε τη σχέση των αντικειμένων, όταν υπάρχει μια αλλαγή της θέσης στο χώρο. Μας βοηθά να σκεφτούμε σε δύο και τρεις διαστάσεις, που μας επιτρέπει να απεικονίσουμε τα αντικείμενα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να τα αναγνωρίσουμε ανεξάρτητα από την οπτική γωνία από την οποία τα βλέπουμε.
- Οπτικό σύστημα: Στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, είναι οι οπτικές υποδοχείς, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την παροχή των πληροφοριών που λαμβάνουν από την επιφάνεια, δηλαδή από ό,τ βλέπει το άτομο
- .Σύστημα αφής- κιναισθητικής: Βρίσκεται γύρω από το σώμα ενός ατόμου και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη θέση των διάφορων μερών του σώματος, τη μετατόπισης των μελών του σώματος και τη φυσική επιφάνεια που βρίσκεται σε αυτό που παρατηρείται όπως μεταξύ άλλων, η ταχύτητα και η ακαμψία.
Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της γνωστικής ικανότητας είναι ότι επιτρέπει την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον πέρα από τα μεγέθη, τα σχήματα, τις αποστάσεις, κλπ. Χάρη σε αυτή μπορούμε να αναπαράγουμε νοητικά τα αντικείμενα , τόσο σε 2D όσο και σε 3D και επιτρέπει να προβλέψουμε τις αλλαγές που υπάρχουν στο χώρο.
Η χωρική αντίληψη είναι σημαντική και χρήσιμη από τότε που είμαστε μικροί , συνεχώς χρησιμοποιούμε αυτή τη γνωστική ικανότητα. Για παράδειγμα: Όταν περπατάμε, ντυνόμαστε ή ακόμα και όταν ζωγραφίζουμε. Σε άλλη περίπτωση, για παράδειγμα, η χωρική αντίληψη, μας εμποδίζει συνεχώς από την σύγκρουση με τα αντικείμενα γύρω μας. Όταν οδηγούμε, προσπαθούμε να μην βγούμε από τις λευκές γραμμές που χωρίζουν τις λωρίδες ή να μην ανεβάσουμε τους τροχούς στο κράσπεδο του πεζοδρομίου όταν παρκάρουμε. Σε αυτές τις στιγμές, υπολογίζουμε την απόσταση, τη θέση και τις διαστάσεις των πράγματα σε σχέση με εμάς. Ακόμα και όταν θέλουμε να φτάσουμε σε ένα μέρος που δεν έχουμε επισκεφθεί στο παρελθόν, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κατευθυνθούμε, και χρειαζόμαστε αυτήν την ικανότητα.
Όταν αναπτύσσουμε τη χωρική αντίληψη, αναπτύσσουμε μία συνείδηση της θέσης των πραγμάτων γύρω μας . Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την θέση των αντικειμένων, τις έννοιες της απόστασης, της ταχύτητας και της τοποθέτησης (πάνω, κάτω...).
Η χωρική αντίληψη μπορεί να επηρεαστεί σε ορισμένες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως στον αυτισμό, στη διαταραχή Asperger, στην εγκεφαλική παράλυση και σε άλλες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει μία έλλειψη επαρκούς γνώσης του σώματος να αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα του χώρου για να μπορέσει να τα οργανώσει και να τα ερμηνεύσει σε ένα σύνολο.
Παραδείγματα χωρικής αντίληψης
El hemisferio izquierdo es el encargado de desarrollar esta habilidad cognitiva. Este hemisferio es donde se desarrolla el cálculo matemático y espacial, los cuales correlacionan directamente con una buena percepción espacial y comprensión del espacio. Imaginemos que una lesión cerebral provoca daños en nuestro hemisferio izquierdo, esto provocaría dificultades en las habilidades de orientación, reconocimiento e interpretación, y por lo tanto, la percepción espacial se vería afectada.
Παθολογίες και διαταραχές σχετικές με προβλήματα στη χωρική αντίληψη
Εν ολίγοις, το να έχουμε μια καλή αντίληψη του χώρου είναι να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να σταθούμε, να μετακινηθούμε, να προσανατολιστούμε, να λαμβάνουμε πολλαπλές αποφάσεις, να αναλύουμε καταστάσεις και αναπαραστάσεις του περιβάλλοντος και τη σχέση του σώματός μας με αυτό.
Παράδειγμα: Αποφασίζεις να επισκεφτείς τη νέα καφετέρια στο εμπορικό κέντρο. Κατά την άφιξη, ρίχνεις μία ματιά στο μέρος, αντιλαμβάνεσαι την τοποθεσία της καφετέριας. Για την ερμηνεία των χαρτών και των συμβόλων σε δύο διαστάσεις χρειαζόμαστε τη χωρική αντίληψη.
Πως να μετρήσουμε και να αξιολογήσουμε την χωρική αντίληψη;
Παράδειγμα: Χρειαζόμαστε τη χωρική αντίληψη για να ταξινομήσουμε τα κουτιά, τα βιβλία ή τα διάφορα αντικείμενα σε ένα χώρο, όπως μία βιβλιοθήκη ή ένα μπαούλο, αφού νοητικά εκτελούμε συνδυασμούς τις πιθανές θέσεις και επιλέγουμε την επιλογή που ταιριάζει καλύτερα σε αυτό που χρειαζόμαστε.
Παράδειγμα: Όταν παίρνουμε ένα δρόμο ή μία κατεύθυνση, πρέπει να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε την προοπτική που ταιριάζει περισσότερο σε αυτό που χρειαζόμαστε. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προσανατολιστούμε σε έναν από τους δύο τρόπους που υπάρχουν: καρτεσιανός προσανατολισμός, που βασίζεται στη χρήση των σημείων του ορίζοντα (βοράς, νότος, ανατολή και δύση) ή να χρησιμοποιήσουμε το σημείο αναφοράς. Επιλέγουμε ένα αντικείμενο, όπως ένα δέντρο, ένα σπίτι ή άλλο σημείο αναφοράς για να επιστρέψουμε στο μέρος που χρειαζόμαστε.
- Test προγραμματισμού VIPER-PLAN: Αποτελείται από το να βγάλουμε μια μπάλα από ένα λαβύρινθο με τις λιγότερες δυνατές κινήσεις και όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
- Tεστ προγραμματισμού VISMEM-PLAN: Εμφανίζονται ερεθίσματα στην οθόνη και τοποθετούνται εναλλάξ. Σύμφωνα με μία σειρά, τα ερεθίσματα θα ανάψουν μαζί με την εμφάνιση ενός ήχου για να ολοκληρωθεί η σειρά. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή τόσο στους ήχους όσο και τις φωτισμένες εικόνες. Στη σειρά του χρήστη, πρέπει να θυμόμαστε τη σειρά παρουσίασης των ερεθισμάτων στο χρόνο για να τα ξαναπαίξουμε με την ίδια σειρά που είχαν παρουσιαστεί.
Πως να αποκαταστήσουμε ή να βελτιώσουμε τη χωρική αντίληψη;
Όλες οι γνωστικές μας ικανότητες, μέσα σε αυτές και η χωρική αντίληψη, μπορούν να εξασκηθούν για να βελτιώσουν την απόδοση τους. Στο CogniFit προσφέρουμε την δυνατότητα να το κάνετε με επαγγελματικό τρόπο.
Η εγκεφαλική πλαστικότητααποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση του συντονισμού και άλλων γνωστικών ικανοτήτων.Το Cognifit διαθέτει μία σειρά ασκήσεων που αποσκοπούν στην αποκατάσταση των γνωστικών ελλειμμάτων σε αυτήν την ικανότητα και σε άλλες γνωστικές λειτουργίες. Ο εγκέφαλος και οι νευρωνικές συνδέσεις ενισχύονται με τη χρήση των λειτουργιών που εξαρτώνται από αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, αν εξασκούμε συχνά τον συντονισμό, οι εγκεφαλικές συνδέσεις των δομών που εμπλέκονται με την ικανότητα αυτή θα ενισχυθούν. Έτσι, όταν τα μάτια μας στέλνουν χωρικές πληροφορίες στον εγκέφαλο και αυτός τις επεξεργάζεται, οι συνδέσεις θα είναι πιο γρήγορες και αποτελεσματικές, βελτιώνοντας τη χωρική μας αντίληψη.
Το Cognifit σχηματίζεται από μια ομάδα επαγγελματιών που ειδικεύονται στη μελέτη της συναπτικής πλαστικότητας και τις διαδικασίες της νευρογένεσης. Αυτό επέτρεψε τη δημιουργία ενός προσαρμοσμένου γνωστικού προγράμματος τόνωσης για τις ανάγκες του κάθε χρήστη. Το πρόγραμμα ξεκινά με μια ακριβή εκτίμηση της χωρικής αντίληψης και άλλων γνωστικών θεμελιωδών λειτουργιών. Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, το γνωστικό πρόγραμμα τόνωσης του Cognifit προσφέρει αυτοματοποιημένα γνωστικό εξατομικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για την ενίσχυση της χωρικής αντίληψης και άλλων γνωστικών λειτουργιών που κρίνονται αναγκαίες σύμφωνα με την αξιολόγηση.
Είναι σημαντικό να πραγματοποιούμε μια συνεπή και κατάλληλη εκπαίδευση για τη βελτίωση της χωρικής αντίληψης. Το Cognifit έχει τα εργαλεία αξιολόγησης και αποκατάστασης για τη βελτιστοποίηση αυτής της γνωστικής λειτουργίας. Για τη σωστή διέγερση αρκούν 15 λεπτά την ημέρα, δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα .
Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο πρόγραμμα γνωστικής ενίσχυσης του CogniFit μέσω διαδικτύου. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από διαδραστικές δραστηριότητες με τη μορφή διασκεδαστικών παιχνιδιών μυαλού, τα οποία μπορούν να γίνουν από τον υπολογιστή. Στο τέλος της κάθε συνεδρίας, το Cognifit δείχνει ένα λεπτομερές διάγραμμα με την πρόοδο της γνωστικής κατάστασης.
Referencias
Peretz C, AD Korczyn, E Shatil, V Aharonson, Birnboim S, N. Giladi - Βασισμένο σε ένα λογισμικό πρόγραμμα, εξατομικευμένη γνωστική προπόνηση εναντίον κλασικών παιχνιδιών υπολογιστή: Μία μελέτη τυχαιοποιημένη. διπλή-τυφλή, προοπτική της γνωστικής ενίσχυσης - Νευροεπιδημιολογία 2011; 36:91-9.
Korczyn dC, Peretz C, Aharonson V, et al. - Το λογισμικό πρόγραμμα γνωστικής προπόνησης του CogniFit δημιουργεί μία καλύτερη βελτίωση στη γνωστική επίδοση από ό,τι τα κλασσικά παιχνίδια του υπολογιστή: Μελέτη προοπτική, τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή της παρέμβασης στους ηλικιωμένους. Αλτσχάιμερ και Άνοια: Η εφημερίδα του Συλλόγου Αλτσχάιμερ 2007, τρία (3): S171
Shatil E, Korczyn dC, Peretzc C, et al. - Βελτίωση της απόδοσης των γνωστικών λειτουργιών στους ηλικιωμένους ασθενείς με την ψηφιακή γνωστική προπόνηση - Το Αλτσχάιμερ και η Άνοια: Το Περιοδικό της Ένωσης του Αλτσχάιμερ 2008, τέσσερα (4): T492.